BOEKEN

Muziekboeken zijn niet goedkoop. Prijzen van 20 tot 30 euro voor een boek met pakweg 30 pagina's zijn geen uitzondering. Als je kijkt naar uitgaven van de grote klassieke componisten, dan kan je relatief voordeel hebben bij het kopen van verzamelalbums, bijvoorbeeld van de sonaten van Mozart, Haydn of Beethoven. Het nadeel daarvan is, dat je dan misschien stukken koopt die je nooit zult spelen.

Spelen van copieŽn dan maar? Dat is goedkoper, maar er staan ook nadelelen tegenover. In de eerste plaats loop je grote kans de auteurswet te overtreden en dat is tegenover de componist of erven van de componist niet netjes. En dan heb je nog het gedoe en kosten van copieŽren. Wil je copieŽn overzichtelijk en gemakkelijk vindbaar opbergen, dan komt er nog meer bij kijken, zeker als je veel muziek hebt. Boeken zijn in de kast heel herkenbaar; ik herken de diverse banden van Beethoven op afstand aan de kleur en de toestand van slijtage. Eigenlijk veel simpeler en efficienter dan kasten vol copieŽn.

Kopen dan maar? Voor standaardwerken zou ik zeker gerenommerde uitgaven kopen. Goede Urtext-uitgaven van Mozart zijn er bv te krijgen oa van Henle en van Schott/Universal in de vorm van de Wiener Urtext Edition. Ben je niet zo gevorderd, dan zal je eerder albums kopen met stukken van diverse componisten. Ga dan wel na of je met de originele versie te doen hebt of een vereenvoudigde versie. Niet alle vereenvoudigde versies zijn mooi, maar vaak wel speelbaar. In Rotterdam is oa een goede en ruim gesorteerde bladmuziekhandel aanwezig in Donner aan de lijnbaan. In Den Haag ben ik minder bekend. In Amsterdam zit Broekmans & van Poppel; je kunt daar ook telefonisch of via internet bestellen. Wel handig als je minder gangbare muziek wilt hebben

Er is tegenwoordig nog een manier om aan bladmuziek te komen, nl via internet. Een voorbeeld daarvan is de site Piano Street. Je kunt hier veel klassieke bladmuziek downloaden mits je eerst lid wordt. Een jaar lidmaatschap kost 36 dollar. Naast bladmuziek tref je er ook muziekvoorbeelden aan in MP3-formaat. Ook is er een forum waarop over allerlei onderwerpen in de sfeer van pianomuziek wordt gediscussieerd.

Ook bij het downloaden geldt: je blijft met losse blaadjes zitten. In sommige gevallen is dat niet erg, je kunt de A4-tjes aan elkaar plakken; er passen er al gauw 4 op een pianostandaard wat soms weer heel praktisch is.