CV

Cees van Zwieten begon (na zichzelf noten lezen te hebben geleerd) met pianolessen bij Corry Heemskerk-Groenheide. Na een studie in natuur- en scheikunde was hij enkele jaren leraar wiskunde en natuurkunde. Intussen volgde hij pianolessen o.a. bij Frans Schmidthamer en Klaas de Rook in Delft en Adri Slootmaker in Rotterdam.

In 1978 koos hij definitief voor muziek en begon met de studie piano aan het Conservatorium in Rotterdam. Zijn docenten voor piano waren de Canadese pianist Michael Davidson en de Russische pianiste Ludmila Baslawskaja. Bij de laatste studeerde hij ook begeleiden, evenals bij Huib Christiaanse in de begeleidingsklas. Hij volgde masterclasses bij Malcolm Frager en Tom Bollen (liedbegeleiding). Hij werd gewaardeerd om zijn mooie toon en groot gevoel voor begeleiden. In 1983 behaalde hij zijn B-diploma piano.

Cees van Zwieten is sinds 1977 werkzaam als begeleider-repetitor van koren. Als zodanig was hij in dienst bij het koor "Vlijt en Volharding" in Bergschenhoek van 1979 tot 2008. In die periode werkte hij mee aan vele concerten. Tijdens het jubileumconcert in 1990 voerde hij het pianoconcert in Es-dur KV 449 van W.A. Mozart uit met het Randstedelijk Begeleidingsorkest. In 2007 was hij nauw betrokken bij de oprichting van het Concertkoor Zuid-Holland onder leiding van dirigent Harry Over. Hij verleent medewerking aan concerten en begeleidt de repetities op de piano.

Van 1985 tot 2011 was hij werkzaam als docent piano bij de VAK-centrum voor de kunsten in Delft, waar hij zich o.a. bezig hield met vernieuwing van het piano-onderwijs. Daar trad hij regelmatig op in concerten en begeleidde hij vele beginnende en gevorderde leerlingen op uitvoeringen. In Rotterdam heeft hij een privé-praktijk als leraar piano, theorie en solfège.

Hij treedt als pianist op, meest als begeleider van zangers en diverse instrumentalisten en soms als solist. In 2004 voerde hij met de bariton Michel Poels met veel succes twee liedcycli van Maurice Ravel uit in Theater Schuurkerk in Maassluis. In 1998 maakte hij met de sopraan Barbara Bosland een CD met liederen uit de romantiek. Regelmatig trad hij op met cellist Rudolf van der Wel; samen hebben zij een breed repertoire opgebouwd, van Bach tot Piazolla met daarin vier sonates van Beethoven. Als begeleider wordt hij regelmatig gevraagd bij koren; oa is hij vaste begeleider van het Concertkoor Zuid Holland Als continuospeler werkt hij jaarlijks aan enkele concerten mee.

Sinds 2001 bekwaamt hij zich in het orgelspel en volgt daartoe lessen bij Wouter Blacquière, die hij in voorkomende gevallen vervangt als organist in de Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg 25 in Rotterdam, waar een schitterend Bätz-Witte orgel staat.
Sinds januari 2009 is hij hoofdorganist in de Oud-Katholieke kerk in Dordrecht. Als pianist is hij daar ook te horen, oa in de zomerconcerten..